Search
Close this search box.
Paieška
Search
Close this search box.

Naujas muziejuje: šimtametis servizas

2024 08 29 - 2024 11 20
Vyksta šiuo metu...

Visos vietos

Kauno pilis

Kaina

4.00 €
Į muziejų atkeliavę nauji eksponatai turi nueiti ilgą kelią, kol būna paruošiami eksponuoti lankytojams. Norėdami sutrumpinti šį kelią, Pilies skyriuje periodiškai pristatysime naujausius ir įdomiausius gautus eksponatus.

Prieš jus – šimto metų senumo „japoniškas“ kavos-arbatos servizas, priklausęs Kauno inteligentei Elenai Varašytei-Jocaitienei, rašytojo, žurnalisto ir vertėjo Viktoro Jocaičio žmonai.

Šį lieto porceliano servizą sudaro net 15 dalių: arbatinukas/kavinukas, cukrinė, ąsotėlis pienui ar grietinėlei, 6 puodeliai ir 6 lėkštelės. Tikėtina, jog šis servizas yra japonų porceliano įmonės „Eisho“ gamintų arbatos servizų stilizuota kopija, pagaminta Eurpoje. Saikingas auksavimas, gausybė japoniškų motyvų ir neaiškūs hieroglifai, išpaišyti ant kiekvieno indo dugno, turėjo įtikinti pirkėją, kad tai išties gaminys iš tolimosios Japonijos ir už jį tikrai verta mokėti didelius pinigus.

Kaip ir kada šis servizas pateko į Lietuvą, tikslių duomenų nėra – galima tik spėlioti. Viena iš prielaidų, kad Varašių šeima jį įsigijo Kaune. Kita – kad dailininkas Steponas Varašius šį servizą parvežė dovanų savo sesei Elenai, kai 1924–1937 m. (su pertraukomis) studijavo tapybą Paryžiuje, Romoje ir Florencijoje.

Servizą išsaugojo ir muziejui padovanojo Elenos ir Viktoro Jocaičių įdukra Angelina Naskauskienė.

Pamatyti naujausius muziejaus eksponatus nuo 2024 m. rugpjūčio 29 d. iki lapkričio 20 d. galite Kauno miesto muziejaus Pilies skyriuje (Pilies g. 17), 4-ame aukšte.

Lankymas – su muziejaus bilietu.

Edukacija

Suvenyrai ir leidiniai